Historia

Kring 1880 hyrde de första badgästerna in sig hos fiskarbefolkningen längs stränderna i Mellby. En ödslig trakt med flygsandfält, ljunghedar, doftande tallskog och - framför allt - en milslång badstrand. Redan 1881 gick det turer med ångbåt genom Lagan och sista biten ner till "Laholms hafsbad" gick med hästskjuts. Allt fler badgäster sökte sig till Mellbystrand och när vägen till Laholm asfalterades 1940 blev det både lättsamt och enkelt att ta sig hit.

Strandhotellet

1908 uppfördes Strandstugan, ett litet enkelt kafé som 1911 byggdes till och blev pensionat och restaurang. Gästerna inkvarterades i de närliggande fiskartorpen och i Strandstugans annex. Till restaurangen gick man för att äta frukost, lunch och middag - och för att roa sig på kvällarna. Men 1926 bröt det ut en våldsam brand på Strandstugan och den stora träbyggnaden var snart ett minne blott. Redan nästa sommar lät man bygga en ny restaurang på samma plats och nu blev det en väl tilltagen byggnad som upphöjdes till "Strandhotellet" när rumsannexet Hallandsgården var färdigt. På det eleganta hotellet kunde man dansa i två salonger, spela minigolf i trädgården eller lyssna till klassiska konserter på eftermiddagarna.

Hallandsgården

Samtidigt med Strandhotellet byggdes rumsannexet Hallandsgården, där hotellgästerna bodde på nära avstånd till badet, men också till mat och förlustelser på Strandhotellet. Dagligen anlände prominenta gäster och namn och titlar meddelades i lokalpressen under rubriken "Inskrivna badgäster å Mellbystrand".

Stranden och havet

Gå över sanddynerna och ner mot stranden. Gå till vattenbrynet och om havets vågor kluckar stillsamt, så ta av dig strumpor och skor och låt Västerhavets salta böljor smeka dina fötter. Så har badgäster och ortsbefolkning mött havet sedan över hundra år tillbaka. Badpionjärerna var ganska försiktiga, vilket var naturligt med tanke på dålig simförmåga och allmän rädsla för havet. Men snart blev badandet ett stort nöje och en välbehövlig avkoppling, även om en del instränkte sig till att "ta ett luftbad", d v s låta solen och vindarna smeka deras bara kroppar. Men de flesta ville bada! Männen gick till höger och kvinnorna till vänster. Ibland blev det lite för lite åt vänster och höger, så myndigheterna proklamerade "baddräkt på" i början av 1920-talet. En del protesterade och drog sig längre norrut och etablerade det nakenbad som finns kvar än idag.